KATTE UDSTILLING
Katteudstillinger kan for udenforstående og førstegangsbesøgende virke meget kompliceret, og med mange mystiske betegnelser man aldrig har hørt før. De er dog oftest kilde til masser af gode oplevelser sammen med din kat og med ligesindede mennesker, og de er alle tiders sted at skabe sig et super godt netværk.
For at din kat kan deltage på en udstilling, skal du være medlem af én af de 3 danske hovedklubber under Felis Danica (Darak, Racekatten eller Jyrak). Derudover skal din kat være vaccineret efter gældende regler, som er senest 15 dage før udstillingen, og såfremt dyrlægen ikke har skrevet nogen udløbsdato på vaccinen, må den ikke være mere end ét år gammel.
En oversigt over udstillinger i Danmark, kan findes på hovedklubbernes hjemmesider. Når du har fundet en udstilling som du gerne vil deltage i, skal du holde øje med, hvornår tilmelding åbner og lukker. Har du brug for hjælp til tilmelding, så kan opdrætteren af din kat ofte hjælpe med at guide dig. Ellers er klubbernes udstillingssekretærer også altid behjælpelige. Har du ikke mulighed for at få hjælp af din opdrætter på din første udstilling, har hovedklubberne altid en person, som man kan få hjælp af, første gang man er afsted.
En udstilling er en skønhedskonkurrence, så det vil ofte være en god idé at give din kat et bad op til udstillingen. Derudover er der en masse ting som er praktiske at have med på udstillingen. Du kan finde både vaskeguide og pakkeliste andetsteds her på siden, men vigtigst er, at huske vaccinationspapirer, bekræftelse og kvittering for betaling.
Når man ankommer til udstillingen, vil der først være et såkaldt tjek-ind, hvor man får sin dyrlægeseddel. Derefter stiller man sig i kø hos dyrlægen, som vil lave et kort tjek af katten, for at se om den er sund og rask og fri for parasitter.
Efter dyrlægetjek skal man finde sit anviste bur, hænge sine burgardiner op, finde grussponsoren så der kan komme grus i bakken, fylde mad og vandskål og sætte sin kat i buret.
Når katten er i bur, er det en god idé at finde ud af, hvilken dommer ens kat skal op til, og så finde ud af, hvor denne dommers bord er placeret i udstillingshallen. Der vil sædvanligvis hænge en liste på dommerens bord, hvorpå dommerens katte vil være listet op i den rækkefølge, dommeren vil dømme kattene i løbet af dagen.
Din kat kan deltage i forskellige klasser på udstillingerne. Når din kat er mellem 4-7 måneder, skal den deltage i killingeklassen. Når den er mellem 7-10 måneder, skal den deltage i ungdyrsklassen. Når din kat er fyldt 10 måneder, afhænger klassevalget af, om din kat er neutraliseret, og om den tidligere har optjent nogen titler på udstilling.
Er din kat fertil og har den ikke tidligere optjent titler, skal den stille op i klasse 9, og er den kastrat skal den stille op i klasse 10. Når en kat er over 10 måneder, så vil alle klasser med lige tal være for kastrater og ulige tal er for de fertile.
Nu hvor katten er 10 måneder, kan den optjene certifikater og dermed opnå titler. Den første titel katten kan opnå via certifikater, kræver 3 certifikater og hedder for fertile katte Champion og for kastrater Premier. Når katten er Champion eller Premier, så skal man begynde at kigge på udenlandske udstillinger, for den næste titel som hedder International Champion for fertile og International Premier for kastrater, skal man have mindst ét certifikat i udlandet. En komplet liste over titler og hvor mange certifikater man skal opnå i hvor mange lande, kan ses på Felis Danicas hjemmeside.
Man skal sørge for at holde styr på, hvor mange certifikater man opnår i de forskellige udstillingsklasser, for det er ikke tilladt at tage for mange certifikater i klasserne, og man kan faktisk få udstillingskarantæne ved at bryde den regel.
BIV
Din kat kan også blive belønnet med det som forkortes til BIV. BIV står for ’bedst i variant’, og betyder bedst i din kats farvegruppe.Der kan blive uddelt BIV til både voksne, kastrater, killinger og ungdyr. Der skal blot være mindst 3 katte i farvegruppen tilmeldt. Er der f.eks. kun en enkelt killing tilmeldt, og måske 2 voksne så bliver der lavet BIV på tværs af alder. Kastrater vil altid have deres eget BIV (såfremt der er 3 i farvegruppen tilmeldt) de kan aldrig dyste om BIV med de fertile katte, ungdyr og killinger.
NOM
Når en dommer er færdig med at dømme de katte som dommeren har fået tildelt, kalder dommeren alle sine bedste katte tilbage til nominering, som ofte forkortes til NOM. Synes dommeren, at din kat er den bedste f.eks. killing han har dømt, så vil han eller hun nominere den til bedst i show, som forkortes til BIS. Er din kat nomineret til BIS, vil den blive kaldt op sidst på dagen, når bedst i show skal afvikles.
BIS
Ved afviklingen af BIS, vil alle udstillingens dommeres nominerede katte blive set på af samtlige dommere, som så alle vil stemme på den, de synes er bedst. Den kat som får flest stemmer, bliver bedst i show (BIS).
Der vil blive stemt om bedst i show fertil hun, fertil han, hunkastrat, hankastrat, ungdyr og killing.
Udstillinger er hyggelige og spændende, man skal dog være forberedt på, at man kan få et varierende resultat. Selvom dommerne dømmer efter en skreven standard, kan der være forskel på, hvordan dommerne tolker standarden, og dommerne kan også foretrække et udtryk fremfor et andet.
Det er vigtigt, at man altid husker, at den kat, man har med hjem fra udstillingen, er lige så dejlig, som den man havde med om morgenen, og det kan ingen bedømmelse ændre på.
I Norsk Skovkatterings bestyrelse hjælper vi gerne førstegangsudstillere, så har man brug for det, er man velkommen til at sende en mail før udstillingen. Vi vil så koordinere med et af de bestyrelsesmedlemmer, som deltager på udstillingen.