Norsk Skovkattering

SHOWVASK

Er det en god ide at vaske en kat?

Førhen vaskede man aldrig den Norske Skovkat forud for et udstillingsshow. Det gør langt de fleste i dag. Det er ikke et krav for at udstille, men dommerne kan godt finde på at kommentere på det, hvis katten ikke er nyvasket.

Man bør allerede fra man modtager sin killing gøre op med sig selv, om man ønsker at vaske den. Dette skyldes, at det er meget nemmere, hvis katten er tilvænnet helt fra lille af.   

Hvis man så vælger at vaske sin kat, hvordan gør man så? 

Hvis man vasker til show, bør man vaske nogle dage før selve showet. Dette skyldes, at det tager lidt tid, inden pelsen har fået sin storslåenhed tilbage. Hvor mange dage før afhænger både af kattens pels og af ejerens temperament. Nogle ejere vasker en uge før, andre blot nogle få dage før. Her må det anbefales at prøve sig frem.

Har man besluttet sig for at vaske, bør man anskaffe sig nogle gode shampoo’er. Det vi bruger til vores eget hår duer ikke, bl.a. fordi pH-værdien hos katte er anderledes. Det er heller ikke alle katteracer, som skal vaskes med den samme shampoo. Eksempelvis skal en MaineCoon have en silkeblød pels, mens en Norsk Skovkat skal have en strid pels. Det fremhæver man ikke ved at benytte samme shampoo til disse to racer.

Mht. hvilken shampoo man skal vælge, anbefaler vi at søge råd hos opdrætter eller hos nogle af dem, som sælger produkterne. De fleste seriøse forhandlere vil gerne rådgive om deres produkter. Besøger man en udstilling, vil der næsten altid være stande med sælgere, som står parat med rådgivning.

Herunder gennemgås den mest traditionelle måde at showvaske en Norsk Skovkat på. Bemærk dog, at der findes produkt-serier, som er baseret på en anden rækkefølge, samt at man kan tilføje flere specialshampooer, hvis der er specielle faktorer, man gerne vil behandle eller fremhæve.

 • Inden man går i gang bør man klippe kløerne.
 • Det er også en rigtig god ide at rede katten godt igennem først
 • Selve vasken kan foregå i en stor vask, et badekar, i brusekabinen el.lign.
 • Hold bruseren væk fra kattens hoved og tæt på kroppen, så katten ikke bliver bange for den.
 • Vandets temperatur skal være varmt, da katte har en lidt højere temperatur end mennesker.

 

Behandling af fedthale

Nogle katte, især hankatte, danner fedthale. Hvis din kat har tendens til fedthale, bør halen behandles inden selve badningen.

Dette gøres ved at smøre et produkt beregnet til fedthale-behandling godt ind under hårene så det når ind til fedtlaget på selve huden. Prøv at skille hårene ad som vist, så du er sikker på at komme helt ind. Området går normalt i en linje fra nederst på ryggen (over halen) og ned til ca. midten af halen (rød markering på billede). Hvor lang tid produktet skal sidde afhænger af, hvilket produkt man benytter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Selve badet

 • Hvis katten har været behandlet for fedthale, skylles dette først grundigt af under bruseren. Katten er nu klar til den egentlige vask.
 • Den Norske Skovkat har en vandafvisende pels. Det kan derfor være svært at få pelsen rigtig våd, hvis det vandafvisende lag ikke vaskes væk først. Dette gøres med et fedtafvisende produkt. Katten gøres våd under bruseren og affedtningsmidlet skummes godt ind i hele pelsen. Skyl godt bagefter.
 • Næste trin er en dybderensende shampoo, som man igen masserer ind i hele pelsen. Skyl godt.
 • Sidste trin er en struktur shampoo, som fremhæver den stive struktur, som pelsen på en Norsk Skovkat skal have.
 • Endelig det sidste skyl. Her er det vigtigt at få skyllet AL shampooen ud. SKYL SKYL SKYL og SKYL. Når du mener at være færdig, skyller du lige EN GANG til.
 • Efter badet pakkes katten ind i et håndklæde, og det værste vand tørres af.
 • Det er nu et temperamentspørgsmål, om man vil lade katten lufttørre, tørrer den med en hårtørrer eller evt. benytte en blower.
 • Langt de fleste katte er nu rigtig glade for at blive sluppet løs, og man kan evt. vælge at afslutte behandlingen med en lille godbid.