Norsk Skovkattering

NEUTRALISERING ELLER EJ

Hvis du ikke har købt din kat for at have den som avlskat, så er det absolut tilrådeligt at få katten neutraliseret. Dette anbefales både af Dyrenes Beskyttelse, de fleste dyrlæger og dyreværnsforeninger. At neutralisere en kat betyder, at dyrlægen foretager et mindre kirurgisk indgreb mens katten er i narkose, hvor man hos hankatten fjerner testiklerne og hos hunkatten fjerner æggestokkene eller fjerner både æggestokkene og livmoderen.

 

Den fertile hunkat

En hunkat der ikke er neutraliseret bliver kønsmoden, når den er imellem 6-12 måneder gammel (der er dog set tilfælde med udsving begge veje mht. alder). Katten er polyøstral, det vil sige at den kommer i løbetid cirka hver måned fra januar til oktober, efter den er blevet kønsmoden, lige indtil den er blevet parret eller neutraliseret. Indendørskatten kan dog være i løbetid med måneds mellemrum hele året, grundet den kunstige belysning.

Når en hunkat er i løb, vil man typisk opleve, at den er enormt kælen og kaldende. Denne kalden kan være alt fra en lille kurren til en dyb, mørk, langstrakt og nærmest konstant brølen. Hunkatten gnider sig op ad ting, ruller rundt på gulvet og stikker bagdelen i vejret ved den mindste berøring. Nogle hunkatte spiser mindre, taber sig, og stresser meget i de dage løbetiden varer. En hunkat i løb kan begynde at urinmarkere (noget som let kan blive en dårlig vane, så de også gør det uden for deres løbetid).

Løber ens hunkat frit, så kan man være sikker på, at den bliver parret måske af flere hankatte. Her skal man huske på at hvis man lader sin hunkat parre af tilfældige hankatte, så ved man intet om hans temperament og heller intet om hvilke sygdomme han evt. bærer på; både arvelige sygdomme, men absolut også sygdomme så som katteaids og katteleukæmi, som dels smitter ved parring samt bid.

 Hvorfor ikke p-piller?

Det er desværre ikke en langsigtet og holdbar løsning at have en kat på p-piller, da disse kan blive kastet op, så der ikke er den ønskede effekt. Hvad værre er, så er der øget risiko for kræft i mælkekirtlerne (mamatumorer). 80% af mamatumorer hos kat er ondartede (modsat hund, hvor ca. 80% er godartede), så hvis en kat først får brystkræft er der stor risiko for det er en ondartet form. Længere tids brug af p-piller (= mere end 1 år) øger risikoen for brystkræft. P-piller kan også give forandringer (cyster) i livmoderslimhinden og dermed øge risikoen for livmoderbetændelse. Grundet disse meget alvorlige risici ser vi også, at flere og flere dyrlæger slet ikke vil udskrive p-piller til hunkatte.

I øvrigt er p-piller i det lange løb en dyrere løsning end neutralisation.

 

Den fertile hankat

En hankat der ikke er neutraliseret, bliver kønsmoden når den er imellem 6-10 måneder (der er også her tilfælde med udsving i alderen). En hankat som er blevet kønsmoden, er ofte meget territorial og den gør andre opmærksomme på dens territorie ved at strinte. Når en hankat strinter, så står han med bagparten imod det han strinter på, løftet hale og afsætter en lille mængde urin. Det kan være på vægge, døre, møbler, din seng – ja, alt han mener er en del af hans lille kongerige. Hankatte-urin lugter ikke godt, tværtimod, det STINKER. Desuden vil de fleste hankatte, når de ikke får lov til at parre, blive stressede, spise mindre/tabe sig, gå rastløse rundt og kalde på hunner og nogle af dem kan også blive aggressive overfor deres ejer.

Lader du din fertile hankat løbe frit, så udsætter du ham for risikoen for at komme hjem med sygdomme som fx katteaids, katteleukæmi, bylder og sår, som han har fået enten ved seksuel kontakt eller bid i forbindelse med slåskampe. Fertile hankatte har en øget risiko for at udvikle kræft i testiklerne og kræft i prostata.

Den fertile, fritløbende hankat har et ret stort territorie og han slås gerne med nabolagets andre hankatte om territoriet og de hunner, der er i området. De strejfer også gerne langt efter hunner, da de lader sig styre af de naturlige drifter, og lever livet rigtig farligt i forhold til trafikken, andre katte samt rovdyr. 

 

Hvad med kemisk neutralisering?

Det er muligt at få sin kat kemisk kastreret (det hedder det både for han og hunkat). Det er dog meget vigtigt at påpege, at dette ikke er godkendt til kat, så hvis man vælger en kemisk kastration, så er det på eget ansvar.

Man kan få en Supreloin-chip lagt i katten. Det foregår på samme måde som når den får lagt en mikrochip. Man skal være opmærksom på, at der går en tid (uger eller endda måneder) inden katten bliver infertil. Som udgangspunkt er katten herefter ikke fertil i 12-14 måneder. Der er dog set meget store udsving i, hvor længe chippen holder.

 

Hvornår kan man neutralisere?

Mange dyrlæger neutraliserer killinger fra de er ca. 12 uger gamle. Det gør de fordi der er store fordele ved tidlig neutralisering. Det har vist sig, at killinger meget hurtigere kommer sig efter narkosen end ældre katte gør. Det er der en grund til. Når en kat skal ud af narkose, så nedbrydes narkosen 2 steder i kroppen – igennem leveren og igennem fedtvævet. Og killinger på 12 uger har mindre fedtvæv end en ældre kat og bla. derfor er det nemmere og hurtigere for en killing at komme sig over narkosen og være frisk igen. Den neutraliserede kat er mere rolig og harmonisk i sin adfærd. Den har ikke de store hormonelle udsving som den fertile kat har, og kan i stedet for bruge tiden på bare at nyde livet. 

 

Hvis du drømmer om at få killinger og/eller at blive opdrætter

Et kuld killinger skal bare planlægges både tidsmæssigt og økonomisk. 

Det er en stor glæde at have killinger i huset, så hvis du kunne tænke dig at prøve at få killinger eller har en drøm om opdræt, så vil bestyrelsen gerne være behjælpelige med råd og vejledning. Derudover har Felis Danica en uddannelse i 4 moduler, som forbereder dig på, hvad det kræver at opdrætte (Diplomopdrætter), og der findes også en mentorordning, man komme med i.